Începutul

La începutul anului mă gândeam să-i fac cadou Mihaelei o expoziție de fotografie sau un album foto … Am început să posteze pe facebook fotografii cu Mihaela cu tagul #mihaelabirsan

IubitameaMihaela
”E mult prea frumoasă și ea și pozele …”

Când, în ianuarie 2020, primesc de la Mihaela Bourceanu pe messenger un mesaj ”Facem un album cu Mihaela? E mult prea frumoasă și ea și pozele ca să rămână doar atât. Mi se pare că ceva mai frumos decât poza asta nici nu poate exista …” Și uite așa a venit îmboldul de care aveam nevoie. Ne-am întâlnit la ea la serviciu, în #piperaazi nu foarte târziu dar se înserase. Mi-a plăcut atmosfera de acolo, de agenție.

#piperaazi
Atmosfera din agenție
#pipearaazi
Mihaela Bourceanu, Raluca și albumul lui Saul Leiter

Mihaela Bourceanu, Raluca și eu am trecut peste fotografii și am căutat idei. Mihaela vroia să facă un proiect mult mai amplu, dedicat dragostei, dedicat acelor ani, ceva la scară națională. Eu eram mai reticent, până la urmă întâlnirea s-a terminat cu ideea de proiect a Mihaelei. Din păcate a venit pandemia și proiectul nu se mai portrivea cu izolarea socială. A rămas ideea de album foto. Îți mulțumesc Mihaela (Bourceanu), îți mulțumesc Raluca!

Albumul

Am început lucrul la album, am ales 868 fotografii cu Mihaela din anii ’80. Am făcut selecții și selecții la selecții … m-am oprit la 565, le-am scăzut la 280 și m-am oprit pe la 130 de fotografii cu Mihaela. Greu a fost și cu regrete multe când renunțam la vreo fotografie, devenea din ce în ce mai greau de făcut selecția.

IubitameaMihaela
La ales fotografii

La design m-am inspirat de la albumul lui Saul Leiter – ”In my room” https://steidl.de/Books/In-My-Room-0811234546.html . Adică format pătrat cu fotografiile cu margini mari, albe cu fotografii cu tonuri multe, fără contraste exagerate.

Saul-Leiter
Saul Leiter – ”In my room”, sursa fotografiei: steidl.de

Am făcut un prim draft și i-am cerut părerea lui Alice Stoicescu.

Alice mi-a făcut vreo 6 observații. Mesajul ei s-a încheiat cu ”Spor mult și încă o dată, bravo! Mihaela știe? Bănuiesc că nu și că va avea parte de o mare surpriză.” Am ascultat-o (în mare parte) și îmi place cum a ieșit albumul chiar dacă am redus numărul fotografiilor la 86. Îți mulțumesc Alice!

Alice Stoicescu
Alice Stoicescu pe Calea Moșilor

Povestea din album urmează parțial cronologia acelor ani. Dintre cele 96 pagini două-trei fotografii au fost color și le-am transformat în alb-negru dintre care și ultima fotografie, cea cu Mihaela și Andreia, cea mai frumoasă fotografie făcută de mine vreodată.

A venit vara, concediu și am luat o pauză de la album. Am mers cu Mihaela la Vama Veche unde am uitat de pandemie.

Va urma ….

Albumul “Iubita mea Mihaela”

Albumul a câștigat premiul juriului ”Antalis Awards 2020 – Clar pentru tipar”. Date tehnice

  • Pagini: 96
  • Format: 21×21 cm
  • Supracopertă
  • Album bilingv (română-engleză)
  • An apariție: 2021
  • Editura Vremea
  • ISBN: 978-606-081-026-1
  • Tipărit la tipografia Monitorul Oficial
  • Interiorul albumului a fost tipărit pe Claro Bulk 150g/mp, supracoperta tipărită pe ARTELIBRIS Extra Bianco 120g/mp. Toată hârtia pentru acest album a fost oferită de Antalis

Îl puteți cumpăra de aici https://carturesti.ro/carte/iubita-mea-mihaela-1055946289   

Please follow and like us:
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *