Frumusețea revine pe Lipscani? Centrul Vechi – început de secol XXI (2002-2008)

În perioada comunistă Centrul Vechi era un adevărat mall, plin de magazine cu textile, încălțăminte, cărți, discuri, două, trei cofetării și cârciumi, cu strada Covaci dedicată consignațiilor și Smârdan cu magazine de ferometal, strada Băcani dedicată materialelor sportive… de aici îți puteai cumpăra orice, chiar și blugi sau Kent de contrabandă.
Albumul “Frumusețea revine pe Lipscani” este povestea unui Centru Vechi de dinainte de a intra banii din Uniunea Europeană. Un București din perioada Traian Băsescu și Adriean Videanu și cu Adrian Bold, arhitect-șef, un loc unde parcă nu s-a întâmplat nimic chiar dacă trecuseră 12-19 ani de la revoluție.
2002-2008 sunt anii de căutat identitatea zonei, multe magazine se închid, își schimbă profilul de câteva ori și decad lună de lună. Dispare Curtea Sticlarilor, denumirile sunt încă românești, primăria capitalei a pavat Lipscanii (în doi ani s-a distrus) și a plantat câțiva stâlpi anemici. În actuala piață Roma trona o dugheană “modernă” de tablă cu antenă de satelit pe ea iar în pasajul Lipscani (actual Latin) îți puteai developa un film sau face invitații de nuntă. Sheriff’s a înlocuit restaurantul cu autoservirea București cu fast food iar magazinul Universal București își păstra aerul desuet cu trepte tocite și vânzătoare în vârstă. Hanul Gabroveni era o ruină în care dormeau oamenii străzii iar pe spațiul de lângă el vara puteai bea o bere la terasa “La ruine”. Îți puteai repara televizorul color, cumpăra geamuri sau semințe, ba chiar puteai să mergi la Universitatea Ecologică. Se putea circula cu mașina pe toate străzile… mai ales cu Dacii diferite variante și vârste.

Editura Bucureștiul meu drag
ISBN 978-973-0-26072-4
Număr de pagini 240
Formatul cărţii 190×130
An apariție 2017

Rămâne întrebarea: Frumusețea revine pe Lipscani? Poate, dar nu prea curând.

 

Please follow and like us:
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *