Auzisem de calea ferată Vâlcele – Râmnicu Vâlcea dar niciodată nu am avut ocazia să o văd. Și nici nu o voi vedea vreodată, a dispărut, de fapt a fost dezafectată, șinele au fost scoase iar natura și-a intrat în drepturi.
Andrei Ionel, care are Arhiva de Geografie a avut o idee minunată de a organiza excursia pe fosta linie de cale ferată Vâlcele – Râmnicu Vâlcea. Am parcurs cu piciorul cam 25 de kilometri, între Tutana și Blidari trecând peste două viaducte și printr-un tunel. O excursie de două zile foarte interesantă cu ghizi: Andrei Berinde, Andrei Ionel și Radu Stavarus.
Calea ferată a fost terminată în 1989 având o lungime de 39 km și până în 1994 în Mersul Trenurilor apărea sub denumirea de linia secundară 219 chiar dacă oficial nu a trecut niciun tren cu călători pe aici. Din păcate tot în anul inaugurării 1989 au apărut primele alunecări de teren care au dus la închiderea ei și la începerea lucrărilor de reparații care nu s-au teminat niciodată, în 2004 șinele de cale ferată au fost scoase și gata linia a fost abandonată. A fost denumita Transfagarasanul liniilor de cale ferata.
Calea ferată Vâlcele – Râmnicu Vâlcea este una dintre cele mai impresionante lucrări de infrastructură din România: două tunele: Gibei (2.250 m, unul dintre cele mai lungi din țară) și Ploștina (1.910 m), trei viaducte mari: Topolog (1.440 m, cel mai mare din țară cu înălțimea maximă de 50 m), Sâmnic (540 m) și Sâmnicel (270 m), precum și alte viaducte mai mici (cele mai multe rupte sau demontate), un pod peste râul Olt și altul peste râul Argeș.
Acum toate acestea sunt pradă naturii care a învins oamenii.
foarte frumosss scriss , cat si pozele frumos editate , accentuata culoarea 🙂