Un inch – un an

În vara lui 2017 mi-am luat un aparat foto compact Sony DSC-HX90, m-a atras vizorul, GPS-ul și zoomul. Nu m-am împăcat cu el, trăgea numai jpg și le comprima prea mult, l-am dat înapoi. În toamnă m-a apucat iar dorința de a avea un compact pe care să-l car oriunde cu mine. M-am îndreptat spre cele cu senzor de 1”, am încercat Panasonic Lumix DMC-TZ100, Canon PowerShot G7 X Mark II și Sony Cyber-shot DSC-RX100 IV. La Panasonic mi-a plăcut zoomul și vizorul, Canonul mi s-a părut cam butucănos iar la Sony mi-a plăcut cel mai mult dimensiunile. Până la urmă m-am oprit la Sony (m-a ajutat Ștefan Tuchilă care mi-a trimis câteva raw-uri făcute în condiții grele).

A trecut un an de când îl am și cred că pot număra pe degete zilele în care nu l-am avut cu mine. Ce-mi place la el:

  • Dimensiunea
  • Vizorul, te ajută mai ales când este lumină puțină
  • Calitatea imaginii
  • Viteza de focusare (mai rapid și focusează în condiții în care Canon 6D cu 40mm nu reușește)

Ce nu-mi place:

  • Lipsa touchscreen-ului. Un vizor electronic este bun dar un touchscreen este obligatoriu, criteriu de eliminare la alegerea unui aparat, acum aș da vizorul pe touchscreen
  • Lipsa gripului implicit, are corpul mic și alunecos
  • Prețul, acum un an era 3.500 lei și de black friday 3.000 lei. Mult prea scump, un compact cu senzor de 1“ și zoom de 24-70 mm, nu ar trebui să fie mai mult de 2.000 lei. Acum la magazinul de la care l-am cumpărat sunt 27 de aparate DSLR și mirroless, kituri, cu preț până în 3.000 lei. Este adevărat că sunt mari, voluminoase, altă clasă….

Aparatele Sony de 1” par făcute de ingineri care nu au nicio treabă cu fotografia, nici versiunea 5 bis (Sony Cyber-shot DSC-RX100 VA) nu are touchscreen sau grip iar până la versiunea 3 inclusiv un auto ISO rudimentar. Lipsa gripului sau a posibilității de time-lapse mi se pare o lăcomie din partea Sony (poți cumpăra un grip, adică o bucățică de cauciuc cu bandă adezivă, cu 90 lei și aplicația de time-lapse cu 10 euro de pe Play Memories store).

Pe scurt: este un aparat foto de zi cu zi, cu imagini bune până la ISO 3.200, mic și discret. De multe ori am făcut fotografii fără să fiu luat în seamă, fie că nu am fost văzut fie că dimensiunea aparatului nu a prezentat un “pericol”. Este un aparat ideal pentru excursii (trebuie să-l însoțești de un powerbank), fotografie de stradă, de seară …). Aparatul m-a făcut să renunț la cele cu senzor APSC sau 4/3.

Recomand puternic un aparat compact cu senzor de 1”, important este să te simți bine cu el, fie el Canon, Panasonic sau Sony. Neapărat de testat înainte de cumpărare!

Am ales fotografii făcute în condiții mai grele, lumină puțină, locuri aglomerate ….

18 decembrie 2018

Please follow and like us:
fb-share-icon0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *